Design och formgivning handlar om mer än bara att få till ett snyggt utseende, det har också en praktisk betydelse. Prestandan för olika bilmodeller beror inte bara på vilken motor man satt i motorrummet utan också på bilens yttre form, eftersom luften som strömmar runt bilen påverkar dess rörelse och passagerarnas komfort. Luftmotståndet är ett stort hinder när man kommer upp i höga hastigheter och här betyder formgivning nästan allt. En bil som är utformad för att ge litet luftmotstånd har bättre bränsleekonomi och ger mindre utsläpp. På forskning.se kan du läsa en oerhört intressant artikel skriven av Chalmers Tekniska Högskola som vi refererat till som källa nedan. Artikel berör ämnet design och formgivning och hur det motverkar strömmande luft omkring bilen med hjälp av bl.a. en vindtunnel.

Formgivning av bilar i virtuell vindtunnel